Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Természetgyógyászat
Természetgyógyászat : Korunk mumusa a koleszterin, májrák ellen hagyma?

Korunk mumusa a koleszterin, májrák ellen hagyma?

 

MI IS AZ A KOLESZTERIN ÉS IGAZ E, HOGY KÜZDENI KELL ELLENE?

ÉRTÉKEN ÁLL" AZONNAL LE KELL NYOMNI, VAGY BELE KELL HALNI???

Dr. Bieler föltette azt az egyszerű kérdést, hogy hogyan tudja az érfalunk egy életen át megőrizni épségét.


 

Az érfalad ugyanis hasonlatos egy igen sebes sodrású patakhoz, melynek falát a víz folyton vájja. Lassú víz partot mos. Hát még a gyors...

Ha a partot hamar kimossa a víz, hogyan lehetséges akkor, hogy a rendkívül gyors folyású véred mégsem veri szét az érfaladat?

Elgondolkodtál-e már azon, hogy ha a szíved percenként 5-20 liter vért forgat meg érrendszeredben, hogyan maradhatsz életben 80-90 évig, vagy tovább?

Az érrendszer épségét többek között egy csodálatos kenőanyag biztosítja.

Ha ez a „gépzsír” nem lenne,a véráram hamar cafatokra szaggatná az érrendszeredet.

Ezt a bámulatos kenőanyagot májad állítja elő, ez a hihetetlen szerved, mely több, mint 500 különféle feladatot tud ellátni!

Adózz egy pillanatra csodálattal májadnak, e pompás műremeknek, mely megtermeli minden kenőanyagok öregapját: a koleszterint!

A kocsidban rendszeresen cserélned kell a kenőanyagot, míg a májad jobbat készít, és nem is tudsz róla.

Kétfajta - a köznyelv által jónak és rossznak - nevezett koleszterin létezik.

Tudományosan ezt HDL és LDL koleszterinnek hívják. Miből lesz a HDL és az LDL koleszterin?

Májadnak olajokra, zsírokra van szüksége ahhoz, hogy ezt a kiváló minőségű kenőanyagot megtermelje.

Ha megkapja a jó alapanyagot,azaz rendszeresen fogyasztasz pl.olajos magvakat, előállítja érrendszerednek

HDL -t a jó koleszterint.

A (nagy sűrűségű lipoprotein) Ez védi érfaladat és így sokáig boldogan élhetsz.

Ha azonban hőkezelt olajokat, zsírokat fogyasztasz, pl.sült ételeket eszel rendszeresen, akkor baj van.

Ilyenkor a májad tökéletlen végterméket állít elő,ez az zsírban, olajban LDL a rossz koleszterin. (alacsony sűrűségű lipoprotein), Az LDL koleszterin annak az érfalra rakódó alkotóeleme, amely ahelyett, hogy védené az érfalat, rárakodik, és nyálkának az egyik fő  érelzáródást okoz!

Növeli a szívroham esélyét,illetve emeli a vérnyomást.

Vagyis a HDL-LDL  koleszterin arányod azon múlik, hogy mivel táplálkozol.

Ha javítani akarsz a HDL-LDL koleszterin arányodon, oda kell figyelned táplálkozásodra.

Kerüld a zsírban, olajban sült ételeket (minden sült hús annak számít, hiszen saját zsírja hő hatására

átalakul), a melegen sajtolt olajok használatát!

Ugyanakkor fokozd hidegen sajtolt olajok jelenlétét étkezéseidben! Ne gondolj semmi misztikumra, salátádra  bőven locsolj olíva-, napraforgó-, mák-, szőlőmagolajokat!

Emellett fogyassz sok olajos magvat: diót, mandulát, mogyorót,napraforgómagot stb.

Ez főleg télen fontos, mert az olajból nemcsak érrendszered kenőanyaga származik, de szervezeted ezzel tudja az állandó testhőmérsékletedet tartani.

Továbbá az olajokban található hőérzékeny E-vitamin fontos építője ez érrendszernek.

A TITOKZATOS KOLESZTERINBAJNOK...

A népi gyógymód évezredek óta ismeri és veti be ezt liliomfélék családjába tartozó növényt.

Javítja a májfunkciót, az emésztést, használták vértisztítóként, szíverősítőként.

Jól alkalmazható megfázások ellen, de mégis most a koleszterin javító hatását emelném ki a vöröshagymának.

Dr. Gurewich, a Tufts Egyetem professzorát elkeserítette a szívinfarktuson átesett betegei koleszterinszintje.

Ugyanis a szívroham egyik oka a kevés HDL koleszterin és a sok LDL koleszterin.

Ha a beteg ugyanazt az étrendet folytatja,ami szívrohamának oka volt, a jövőben is szívrohamokra számíthat és előbb-utóbb belehal.

Szóval a professzor egyik lengyel származású munkatársára hallgatva döntötte el, hogy betegeit hagymakúrára fogja.

A napi egy nyers hagyma fogyasztása megdöbbentő eredményekre vezetett.

Betegeinél a HDL-LDL koleszterin aránya egy-két hónap múlva javulni kezdett, a napi egy hagyma elfogyasztásának hatására. Hamarosan a HDL koleszterin megkétszereződött és meg is maradt tartósan.

Minden 1%-nyi koleszterin szint csökkenés, 2%-kal csökkenti a szívroham kockázatát!

A vöröshagyma bizonyult a leghatékonyabbnak,de csak nyersen hozott javulást.

Minél csípősebb a hagyma, annál hatásosabb.A magyar a hagymát is hagymával ette valamikor, s még népdalaink némelyike is utalt a tarisznyában lapuló vöröshagymára.

Nem is betegeskedtek annyit az emberek, amíg kenyéren és hagymán éltünk.

Még miért jó ez Neked?A hagyma hígítja a vért, csökkenti a vérrögképződést - sütve, főzve is -,

elpusztítja a baktériumokat, szabályozza a vércukorszintet. Még az emésztést is segíti!

Koleszterinjavító hatása mellett a hagyma kiváló tüdőtisztító is, ezért a városi embernek egyenesen kötelező, bár erre a lila fajta a megfelelőbb.

Hogyan edd? - Nyersen rakhatod kenyérre, vagy vághatod salátába. A nyers fogyasztás szabályát betartva csak képzeleted szab határt annak, hogyan,mivel készíted el.

Mennyit egyél? - a kísérletek alapján már napi fél vöröshagyma hatásos.

Meddig tartson a kúrád? - ha koleszterin csökkentés a célod, legalább 2 hónapig végezd!

Összegezve, koleszterinszinted javulása érdekében:

1, Egyél több nyerset, és kerüld a zsírban, olajban sütött dolgokat. Használj hidegen sajtolt olajat és egyél magvakat, hogy májad az érvédő HDL koleszterint állítsa elő. Ezt tanácsolja dr. Bieler.

2, Egyél hónapokig naponta legalább egy fél fej vöröshagymát, hogy megjavítsa csökkentse a rossz, és javítsa a jó koleszterin mennyiségét véredben - javasolja dr. Gurewich. Minél csípősebb a hagyma, annál jobb a hatásfoka!

+1 ötlet: az LDL koleszterin magas értéke miatt az érfalra rakódó nyálkát kiválóan oldja egy csodálatos déligyümölcs: a grapefruit.

Sajátos vegyületei úgy oldják fel a lerakódott, érszűkítő anyagot, mint zsíroldó a tűzhelyre égett zsírt. Ha nem vagy hajlandó lemondani a zsíros ételekről, legalább fogyassz rendszeresen grapefuitot!

Ne várd a csodát, mert csodák között élsz.Egyik ilyen csoda a hagyma,kezdd el fogyasztani még ma!

Ui.: hagymaszag ellen zárd az étkezésedet szegfűszeg vagy édesköménymag rágásával, utóbbi kiváló erjedésgátló is egyben.

A tojás: a hiedelmekkel ellentétében nem ártalmas,sőt, a jó koleszterint, a HDL-t emeli!!!

Egy jó hír:Naponta egy pohár borocskacsökkenti a koleszterin szintedet!!!

Jó étvágyat és jó hangulatot hozzá!!!

 

 

Messze földön híres a makói hagyma, bár sokan még a nevét sem tudják kiejteni, de azt mindenki tudja, hogy a jó magyaros ízek nélkülözhetetlen alapja.

 
 

Nem volt ez mindig így, Magyarországon a 15. századig nem termesztették, és nem is használták ezt a csodálatos növényt. Elterjedése villámgyorsan történt, manapság pedig, nincs olyan háztartás, ahol nem található meg a hagyma.

 

Értékes táplálék

 

Ki gondolná, hogy a hagyma ennyi értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz? A vöröshagymában megtalálható: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz,cink mellett még B1, B2, B3, B5, B6, és C- vitamin valamint folsav és biotin is. A hagyma kvercetin, antioxidáns tartalma kedvezően befolyásolja a szervezetben zajló biokémiai folyamatokat. Táplálkozási értékét leginkább magas energiaértéke, jelentős fehérje, rostanyagai, C-vitamin tartalma adja.

 

Talán még kevesebben tudják, hogy a hagyma számos betegségre, problémára kiváló orvosság!Baktériumölő, javítja az emésztést, hatásos a felső légúti megbetegedésekkel szemben, epehajtó, jól alkalmazható magas vérnyomásés érelmeszesedés ellen. Csökkenti az emésztőrendszeri fekély veszélyét, a vérlemezkék képződését, így segít megelőzni a szívinfarktus, az agyvérzés kialakulását. A legújabb kutatási eredmények alapján a csontritkulás kialakulását is gátolja.

 

Fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják. Meghűlésre, köhögésenyhítésére, darázscsípések gyógyítására is bátran alkalmazható.

 

Gyulladásgátló hatásának köszönhetően lelohasztja a rovarcsípések helyét. A félbevágott hagymát helyezzük a megmart testrészre, 10 percig hagyjuk rajta. Segítségével megszüntethető a fájdalom és a viszketés.

 

Rákmegelőző hatású a hagyma. A különböző hagymafajták rákmegelőző hatása már az aromájukról megállapítható: az erősen csípős ízű és orrfacsaró szagú hagymák különösen jó védelmet nyújtanak bél- és májrák kialakulásával szemben - derítették ki a Cornell egyetem (New York állam) élelmiszer vegyészei. Megállapították, hogy minél csípősebb a hagyma, annál magasabb fokú az antioxidatív és rákellenes hatása.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü