Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Természetgyógyászat
Természetgyógyászat : Zöld tea: új rákellenes mechanizmus azonosítása

Zöld tea: új rákellenes mechanizmus azonosítása

A zöld tea rákellenes hatása még erőteljesebb és változatosabb, mint az eddig feltételezték.


           Zöld tea: új rákellenes mechanizmus azonosítása

                  A zöld tea rákellenes hatása még erőteljesebb és
                  változatosabb, mint azt eddig feltételezték. Egy újonnan
                  azonosított biokémiai folyamat további adalékkal szolgálhat
                  arra, miért jóval kisebb a daganatok előfordulása a rendszeres
                  fogyasztók között.

                        

                  A University of Rochester (USA) kutatói megállapították, hogy
                  a zöld teában lévő egyes kémiai anyagok gátolják egy olyan
                  molekula működését, amely kulcsfontosságú a dohányzás rákkeltő
                  hatásában. A kutatók részletes beszámolója a Chemical Research
                  in Toxicology c. szaklap 2003. július 21-ei számában jelent
                  meg.
                  A kutatók a zöld tea anyagainak hatását vizsgálták egy olyan
                  sejtfelszíni receptoron (aril-hidrokarbon receptor), amely
                  gyakori szerephez jut olyan gének bekapcsolásának
                  folyamatában, amelyek veszélyesek lehetnek a rák kialakulása
                  szempontjából. Már korábban kimutatták, hogyan hatnak a
                  dohányfüstben lévő anyagok, például a dioxin a receptorra
                  (egyik kedvenc célpontjukra), s hogyan aktiválják azt.
                  A zöld tea összetevői között két olyan vegyületet is találtak,
                  amelyek gátolják a receptor aktivitását. Kiderült róluk, hogy
                  kémiai értelemben közeli rokonságban állnak olyan
                  molekulákkal, amelyek megtalálhatók a brokkoliban,
                  káposztában, szőlőben és a vörösborban - azaz ismert
                  rákellenes táplálékokban (a vörösbor persze mértékkel
értendő).
                  A zöld teáról már korábban is tudták, hogy antioxidáns hatású
                  (azaz megköti a sejtekre veszélyes szabadgyököket), a
                  receptorhatás azonban eddig ismeretlen volt a kutatók előtt.
                  Úgy tűnik tehát, hogy a zöld tea több módon is rákellenes
                  hatást fejt ki.
                  Laboratóriumi körülmények között már egy csészényi zöld teában
                  lévő hatóanyag-mennyiség is elegendő volt a rákellenes hatás
                  kifejtéséhez, ám lehetséges, hogy az emberi szervezet ehhez
                  többet kíván. Az bizonyos, hogy fogyasztása mindenképpen
                  ajánlott, főként a dohányosoknak.


                  origo

          
          
                  Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.


    
 
   

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü